Villa on the top of an olive hill in Valencia

The house on top of a hill overgrown with old olives in Valencia, Spain, designed by Gallardo Llopis Arquitectos.

The site with irregular edges and a gentle slope, reigning over wide terraces, descending to a picturesque valley, offers the inhabitants of the house an unbroken view of a serene landscape. This is what predetermined the concept of the project as an oasis designed to relax and rest, and perhaps even isolate oneself from the world.

Villa on the top of an olive hill in Valencia (Residential Stucco)

Architects took into account the location of the existing terraces, designing a building with rooms on different levels, which functions as a kind of a platform over the old olive trees and gives the landscape a special character while giving a new quality to space.

Villa on the top of an olive hill in Valencia (Residential Stucco)

The layout of the villa allows you to admire the dawn, being in the left wing of the house, and sunset – in the right, ensuring good lighting throughout the day.

Villa on the top of an olive hill in Valencia (Residential Stucco)

A heavily protruding south-facing roof protects against the intense sun in the summer while at the same time skipping a sufficient amount of daylight in winter. The overflow pool, connected by a polished terrace with living room space, thanks to bright reflections flickering on the surface of the water, enhances the feeling of the building’s dissolution in the environment.

Villa on the top of an olive hill in Valencia (Residential Stucco)

Materials also contribute to the refined atmosphere of the house. The special texture and radiation inherent in dry stone, wood, plaster, and glass are used by architects to emphasize the authentic beauty of the landscape with its dazzling sky and sun-warmed slopes.

Villa on the top of an olive hill in Valencia (Residential Stucco)

Leave a Comment